Wibra heeft een akkoord ondertekend dat de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh moet waarborgen. 

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) zette Wibra, samen met kinderkledingketen Prénatal en modebedrijf Coolcat, in oktober vorig jaar nog publiekelijk te kijk met het verwijt dat de ketens geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor de textielarbeiders die goedkoop hun kleding maken.

De bedrijven lieten echter weten nog niet akkoord te kunnen gaan omdat er te veel onduidelijkheden waren over hoe de brancheafspraken de Bengaalse kledingindustrie precies verder zullen helpen.

Ruimte voor discussie

“Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten ruimte voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar. Daarnaast heeft Wibra vertrouwen in de integriteit van de ontwerpers van het akkoord. Zodoende is Wibra overgegaan tot ondertekening”, aldus het bedrijf maandag.

Ploumen reageerde maandagavond positief op de stap van Wibra. ,,Het is echt van groot belang dat ook zo veel mogelijk Nederlandse bedrijven dit internationale akkoord onderschrijven. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de inspanningen om de werkplaatsen van miljoenen textielarbeiders in Bangladesh veiliger te maken”, aldus de minister.

Vorig jaar kwamen meer dan 1100 mensen om doordat een complex met kledingfabriekjes in Bangladesh instortte. De fabriekjes leverden ook aan ketens in het Westen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl